Kulinarne inspiracje

Wpisy

  • sobota, 15 lipca 2017
  • wtorek, 11 lipca 2017
  • poniedziałek, 10 lipca 2017
    • Makaron z sosem cygańskim

      Składniki :

      500 g makaronu

      1 cebula

      1 łyżka masła

      250 g pieczarek

      1 puszka krojonych pomidorów

      4 łyżki przecieru pomidorowego

      1 czerwona papryka

      1 żółta papryka

      300 g ogórków małosolnych

      1 łyżka vegety śródziemnomorskiej

      1 łyżeczka harissy

      sól , pieprz

       

      Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu .

      Na patelni roztopić masło , zeszklić posiekaną cebulę .

      Dodać pokrojone w kostkę pieczarki ,oprószyć vegetą śródziemnomorską , dusić do odparowania wody .

      Dodać krojone pomidory i przecier , a następnie pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki małosolne , dusić ok. 10 minut .

      Doprawić solą , pieprzem i harissą .

      Makaron podawać z sosem .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      malesia3
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 21:41
    • Kawarma ( bułgarski gulasz z łopatki )

      Składniki :

      500 g mięsa wieprzowego na gulasz z łopatki

      przyprawa do mięsa

      1 posiekana cebula

      2 posiekane ząbki czosnku

      3 łyżki oliwy z oliwek

      2 obrane , umyte , pokrojone w kostkę marchewki

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      1 szklanka bulionu warzywnego

      3 łyżki przecieru pomidorowego

      1/2 łyżki harissy

      1/2 łyżki vegety śródziemnomorskiej

       

      Mięso oprószyć przyprawą i odstawić na pół godziny .

      Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek , zeszkić na niej cebulę z czosnkiem .

      Dodać mięso , usmażyć na rumiano .

      Dodać marchewkę , wlać wino i bulion , dodać przecier pomidorowy , dusić do miękkości mięsa .

      Doprawić harissą i vegetą śródziemnomorską .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      malesia3
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 21:33
    • Kapuśniak z kaszą jęczmienną

      Składniki :

      3 l bulionu wołowego

      500 g młodej kiszonej kapusty

      2 marchewki

      100 g kaszy jęczmiennej

      1 łyżka soli

      1 łyżka vegety śródziemnomorskiej

      1 łyżka majeranku

      1 łyżeczka harissy

       

      Do gotującego się bulionu dodać kapustę , gotować ok. 15 minut .

      Dodać obrane , umyte , pokrojone w kostkę marchewki , gotować 10 minut .

      Dodać kaszę jęczmienną , gotować kolejne 15 minut .

      Zupę doprawić solą , vegetą śródziemnomorską , majerankiem i harissą .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      malesia3
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 11:06

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Licznik wizyt na stronę
Licznik odsłon na stronę